Dacă ar fi să vorbim despre cel mai dinamic mediu de lucru, marketingul se află cu siguranță mereu în top 3. Fie că se schimbă platformele, fie că se schimbă modalitatea în care utilizatorii folosesc platformele, dar și contextul mondial, oamenii de marketing se regăsesc mereu în două competiții: sunt obligați să țină pasul cu vremurile și în același timp să fie cu un pas înainte concurenței.
Cum pornesc cu dreptul în 2024? Setând așteptările corecte legate de ce trenduri vor dicta această industrie.
1. Automatizarea proceselor de marketing și vânzări la nivel micro prin AI
Populară până acum doar în cadrul companiilor mari din cauza costurilor mari de implementare, automatizarea proceselor de marketing și vânzări vă începe să fie prezentă și în companiile mici datorită accesibilității soluțiilor de inteligență artificială care au început să se dezvolte în ultimii 2 ani.
Câteva dintre procesele care se pot automatiza foarte ușor sunt: calificarea prospectilor, generarea ofertelor sau trimiterea e-mailurilor.
Este important să nu confundăm automatizarea proceselor de marketing cu apariția chatboților care creează conținut text, încercând să înlocuiască copywriterii.
Chatboții sunt doar instrumente care ajută oamenii de marketing în activitățile de zi cu zi, dar nu le vor înlocui în totalitate munca.
Ne așteptăm așadar la creșterea productivității în departamentele de marketing și vânzări.
2. Social Media va deveni motor de cautare
2024 este anul în care canalele de social media precum TikTok, Instagram sau Facebook vor deveni și motoare de căutare pentru anumite domenii. În general, vor funcționa foarte bine pentru afacerile care vând prin conținut vizual precum travel, fashion, HoReCa sau design interior.
Afacerile din aceste domenii trebuie să fie pregătite să creeze conținut video educațional și inspirational prin care să răspundă la nevoia de informare a oamenilor.
Spre exemplu, o afacere din domeniu fashion pentru femei, ar trebui să aibă materiale pe teme precum: idei de rochii de seară, ținute office de vară, s.a., astfel încât atunci când oamenii caută informații pe aceste topicuri, materialele lor să fie afișate în rezultatele căutărilor.
Indiferent de platforma pe care este postat clipul, nu uita să incluzi cuvintele cheie în descriere pentru o mai bună indexare a materialului în platformă.
3. SEO va fi mai puțin despre AI și mai mult despre expertiza și reputația companiilor din mediul online
Majoritatea crede că odată cu apariția inteligentei artificiale, SEO va fi dominat de conținut creat exclusiv prin AI. În 2024, cel mai probabil, cei de la Google vor face actualizări importante de algoritm prin care să detecteze conținutul creat cu AI și îl vor penaliza.
Unul dintre principiile de bază pe care funcționează Google este să ofere utilizatorului conținut relevant care să răspundă la nevoia acestuia de a se informa sau de a cumpără.
Încă de acum câțiva ani, Google a introdus în algoritm trei factori importanți care evaluează expertiza celui care a scris conținutul și reputația companiei din mediul online.
De la finalul acestui an, Google a început să testeze în SUA un update de algoritm prin care să creeze răspunsuri automate cu ajutorul AI la căutările care se fac, însă și AI-ul preia informații din articolele deja existente pe internet.
Așadar, pentru a câștiga în fața concurenților și pentru a avea un scor bun în Google, creează conținut relevant, scris de un expert în domeniul în care activează business-ul tău și scrie articolele cât mai bine documentate astfel încât să transmiți încredere că știi ce faci.
4. Reclamele plătite vor continua să se scumpească
Odată cu amplificarea digitalizării companiilor din România și migrarea acestora, trepat, din offline în online, costurile reclamelor plătite au început să crească.
Acest trend se va menține și în 2024 iar companiile care se vor diferenția în piață vor fi cele care își vor forma comunități active în jurul lor, vor aplica programe de fidelizare și vor pune accent pe dezvoltarea unor canale de vânzare organice care să le genereze vânzări fără a fi dependente în totalitate de reclamele plătite.
5. Marketingul contextual personalizat
Marketingul contextual personalizat se diferențiază de cel clasic prin targetarea specifică a publicului țintă în funcție de nevoia pe care o are și amplasarea reclamelor în locurile în care utilizatorul petrece cel mai mult timp.
Practic, pentru a fi eficient acest concept de marketing, este nevoie să îți cunoști foarte bine publicul, să îl segmentezi în funcție de nevoile lui și să gândești strategii de marketing personalizate pentru fiecare segment din audiența ta.
În 2024, acest trend poate fi un diferențiator important și o tactică care să te ajute să ieși din mulțime, fiind și o metodă eficientă de optimizare a costurilor de marketing deoarece, implementat corect, promite să crească rata de conversie.
6. Marketingul prin e-mail va continua să funcționeze
Deși este una dintre cele mai vechi instrumente de marketing digital, e-mailul se dovedește a fi în continuare eficient. În 2024, trendul va fi să incluzi e-mail marketingul în strategia ta cu scopul de a fideliza și informa clienții.
Totodată, formarea unei baze de date proprii cu actuali sau potențiali clienți te va ajuta în timp să îți crești vânzările și să iți optimizezi costurile de marketing pentru că nu va trebui să alergi mereu după clienți noi, mai ales dacă ai un business cu produse sau servicii recurente.
Ai un produs nou? Vrei să faci un sondaj de opinie cu privire la un serviciu pe care vrei să îl adaugi în firmă? Poți comunica asta cu audiența care deja te cunoaște și să obții informații relevante despre nevoia acesteia cu costuri zero.
Cel mai important este să îți segmentezi audiența în funcție de nevoi și să comunici specific pe nevoia fiecărui segment de public.
7. Asocierea imaginii brandului cu o persoană din companie
Un alt trend care a început în 2023, dar va continua în 2024 este asocierea imaginii brandurilor cu o persoană din companie. Acest trend s-a dezvoltat datorită ascensiunii marketingului prin conținut video.
Companiile micro au înțeles cât de importantă este formarea unei comunități în jurul afacerii lor, iar unul dintre secretele formării unei comunități active este comunicarea directă dintre utilizator și business prin intermediul unei persoane din companie care își asumă rolul de comunicator.
Acest trend va contribui la migrarea conceptelor de B2C și B2B către H2H (human to human) iar oamenii vor alege să cumpere de la oamenii cu care rezonează, nu de la branduri „plastice”, care vor doar să le vândă un produs sau serviciu.
În concluzie
Trendurile nu se nasc peste noapte. Ele evoluează de la an la an. Se dezvoltă treptat, adesea pornind de la inovații sau idei revoluționare și trecând prin etape de adoptare și adaptare treptate.
În timp, o tendință începe să câștige tracțiune, să fie aplicată în diverse contexte și să ofere rezultate semnificative sau beneficii evidente.
Odată ce devine clar că această tendință aduce îmbunătățiri sau soluții viabile, începe să fie acceptată de mai mulți oameni. Pentru a fii cât mai la curent cu ceea ce urmează, este bine să urmăriți acei ”early adopters” care nu se tem să experimenteze și să împărtășească ceea ce descoperă.